Димитър Палазов: Подготовката на отборите върви по план, треньорите в школата са отдадени на работата си

ВИЗИТКА: Директорът на Детско-юношеската школа на Локомотив Пловдив Димитър Палазов е завършил специалност „Физическо възпитание и спорт“ в Пловдивски университет“Паисий Хилендарски“, квалификационна степен „Бакалавър“, и специалност „Треньор по футбол“ с квалификационна степен „Магистър“ в НСА. От 2009 г. притежава UEFA лиценз „А“ на Българска треньорска школа по футбол.
Г-н Палазов на старта на новия полусезон сме. Как протича подготовката и какви са акцентите, които поставяте в работата на ДЮШ?
Подготовката на всички отбори в школата върви по план, заложен още от самото й начало. Всеки отбор и треньор си има план за обучение на състезателите, който е съответстващ на тяхната възраст. При малките възрастови групи въведохме „Корвър” обучението. При по-големите заложихме доста на кондиционната работа, където имаме повече проблеми. Сега, в нейния край, всеки отбор опитва да изчисти стила си на игра. Също при големите възрастови групи въведохме и индивидуалното обучение на халфовете и нападателите, които са тренирани от Христо Колев-Бащата. Предстои и да определим треньор, който ще се занимава с обучението на защитниците в школата. Въведохме и педагогическо обучение при по-малките, което също е много важно за тях.
Доволен ли сте от работата на треньорите в школата?
Всички треньори в школата са отдадени на работата си и работят неуморно за
развитието на своите състезатели и на ДЮШ на Локомотив Пловдив.Грижат се добре за играчите си. Мотивирани са, което на мен много ми харесва. Изпълняват моите изисквания,а те не са малко. Изградихме един сплотен колектив от треньори, които си помагат взаимно и се подкрепят постоянно.
Наскоро набори 2003, 2004, 2006 и двата отбора при набор 2007 от ДЮШ се завърнаха от 9-дневен подготвителен лагер в Кушадасъ, Турция. Доволен ли сте предоставените условия, от протичането на подготовката и изиграните контроли с местни отбори?
Условията, предоставени от домакините бяха отлични.Грижите, които полагаха за нас, бяха непрестанни. Не бяхме лишени от нищо. Бяхме настанени в петзвезден хотел.Терените бяха в добро състояние.Изиграхме и много престижни контроли. Отборите, които бяха там се подготвиха по най-добрия начин. Мислим занапред да изпращаме още набори от ДЮШ да се подготвят в Кушадасъ.
Освен директор на школата, вие сте и треньор на елитната U19. Колко от футболистите в U19 ще се подготвят с представителния отбор през пролетния полусезон?
Доста от футболистите са под наблюдение на треньора на първия отбор, но това нещо не е даденост и всеки трябва да заслужи мястото си там. Постоянно тренират с първия отбор Октай Юсеин и Филип Колев. Други състезатели, които са викани да тренират с отбора, са Петър Шопов, Васил Иванов, Стоимен Тотков, Илиян Томов, Мартин Паскалев и Стефан Тинков.
Октай Юсеин, Васил Иванов и Петър Шопов дори дебютираха в първия отбор.
В края на миналата година вие бяхте на стаж в „Динамо“ – Загреб. Споделете впечатленията си…
В края на годината изкарах едноседмичен стаж в „Динамо“ Загреб. Там е една от най-продуктивните детско-юношески школи в Европа. Отдавна имах желание да посетя клуба. По време на престоя ми там се запознах с методиката на обучение на клуба,структурата на ДЮШ на Динамо Загреб и гледах тренировки на детските и юношеските отбори, както и на първия отбор. Всички в клуба ме приеха много гостоприемно и ми съдействаха през целия престой, не бях лишен от нищо. Запознах се и разговарях с директорите, треньорите в ДЮШ, както и с треньорите на първия отбор, като смятам, че тези контакти ще са ни от полза в бъдеще

Галерия от подготовката в Кушадасъ, Турция

Още снимки от подготвителния лагер в Кушадасъ можете да видите тук

Leave a Reply